vision board

Jeg bruger mange forskellige redskaber i min dagligdag til at sætte mig mål, drømme og lade mig inspirere. Et af dem er et vision board, og jeg vil gerne fortælle dig, hvorfor jeg tror, du også kan få glæde af at lave et.

vision board

Et vision board er kort fortalt en samling af billeder og tekst, sat op på et board. En slags kollage. Og så skal det helst hænge eller stå et sted, hvor du ser det hver dag. Fx på dit kontor eller ved din seng.

Men der er en dybere mening med et vision board end blot at samle flotte billeder og sjove citater. Et vision board skal nemlig danne rammen for de ting, du ønsker i dit liv.

Således bliver det en daglig påmindelse om, hvad det egentlig er, du drømmer om og gerne vil opnå, og du vil få lettere ved at handle i retning af disse drømme. 

 

Og det virker. 

For ved at lave et vision board sætter du fokus på det, du gerne vil have. Når du ser på dit vision board, vil du automatisk lave korte visualiseringsøvelser i løbet af dagen. Visualisering er en stærk metode, og det hænger sammen med “Law of Attraction”, som kort sagt handler om, at det vi fokuserer på og giver opmærksomhed, tiltrækker vi. 

Det der sker er, at din hjerne ubevidst vil arbejde for dig. Du aktiverer dit RAS – og med et målfast klik er din hjernes missilsøgende funktion låst fast på dine mål. Fx hvis du vil have en ny bil eller mere arbejdsglæde.

RAS er dit ”reticulære aktiverende system” – et af de mest centrale filtre i hjernen. Det fungerer som et kontrolcenter der evaluerer og sorterer relevant og irrelevant information og stimuli, så du fungerer bedst muligt. 

Videnskabelig forskning har fastslået, at det reticulære aktiverende system og dets forbindelser er centralt for regulering af, hvor vågen du er, og at det har stor betydning din motivation.
I midten af hjernen har du et supersøgende system af nerveceller der – via et område i storhjernen kaldet thalamus – sender informationer til store dele af din grå hjernebark. Thalamus påvirker og aktiverer hjernebarken når du er vågen.

Det betyder også, at systemet i sig selv er med til at holde dig vågen.

Oversat til jordnært dansk betyder det, at du har mulighed for meget målrettet at bruge din hjerne mere effektivt ved *bevidst* at udnytte RAS.

RAS kører hele tiden. Det holder ingen pauser undervejs. Det er også derfor du kan have følelsen af at din hjerne arbejder videre, hvis du efter en hektisk da lægger dig til at sove med en snurrende fornemmelse i hovedet. For din hjerne arbejder videre med alle de input den har fået i løbet af dagen.

Dine tanker er som missiler, der suser af sted. Men som med missilerne er sandsynligheden for, at de rammer plet størst, hvis de er på rette kurs. Målet er derfor at låse tankerne fast, så du rammer plet med det du gør, og ikke flagrer frem og tilbage fordi du hele tiden ændrer kursen.

Jeg har personligt stor glæde af mit eget vision board. Jeg har et professionelt vision board, der omhandler mit arbejdsliv, og hvert år omkring årsskiftet laver jeg et vision board sammen med mine døtre, hvor vi sammen laver et, der kan hænge ved spisebordet. Det har jeg skrevet meget mere om her

 strategi-2-300x225

Hvordan laver du så et vision board?

 Du skal blot bruge et stort stykke karton, en masse magasiner (helst en masse forskellige slags med forskellige temaer), lim og nogle tusser. 

Kort fortalt skal dit vision board besvare følgende spørgsmål:

– Hvis penge, andre folks holdninger og frygt (fx for at fejle) slet ikke spillede ind – hvad ville du så gøre, have eller være?

– Hvilke overbevisninger og tanker bremser dig i forhold til dine drømme?

 – Hvilke overbevisninger er du nødt til at have for at kunne opfylde dine drømme?

 – Hvad vil du gerne føle?

Det kan både være konkrete og abstrakte ting. Fx mere glæde, en ny bil, at opnå en bestemt stilling eller opbygge et stort firma, være respekteret, have mere tid med dine børn osv. osv. 

Gå magasinerne igennem og riv de billeder ud, der tiltaler dig. Du kan også finde billeder på nettet og printe dem ud, hvis du foretrækker det. 

Udvælg dine favoritter og dem som afspejler dine drømme og sæt dem på dit vision board.

Tilføj tekst fx i form af citater, der inspirerer dig. 

Emnerne kan fx være kærlighed, karriere, familie, rejser, personlig udvikling.

 Processen er vigtig, da du er nødt til virkelig at reflektere over, hvad du ønsker inderst inde. 

Der er forskellige typer af vision boards afhængigt af, hvor afklaret du er. Er du helt afklaret med, hvad du ønsker og drømmer om, vil dit vision board være meget konkret, hvilket også bør afspejles i de billeder, du vælger. Ønsker du dig fx et hus ved vandet, skal det op på dit vision board. 

Er du ikke så afklaret, og du er måske snarere i tvivl, men du ved, at du ønsker forandring, skal du vælge billeder, der gør dig glad. Et visionboard kan ligeledes omhandle et bestemt tema fx karriere, familieliv, sport m.m. 

Der findes også diverse apps, der kan hjælpe dig med at lave vision boards. Bl.a. denne. Det er ikke noget, jeg selv har brugt, men det kan jo være, du kan få glæde af det. 

Jeg håber, du har fået mod på at lave dit eget vision board, hvis ikke du allerede har et. 

 

Vil du gerne have endnu mere målrettet hjælp til at komme i mål med dine drømme, kan du booke et coachingforløb med mig. Send mig en mail på hello@pernillehjortkjaer.dk

Facebook kommentarer
The following two tabs change content below.
Pernille Hjortkjær er Direktør, BusinessAntropolog og Coach i PE3A BusinessAntropologi. Pernille hjælper virksomheder med at sætte ord på deres virksomhedskultur og udvikle den i den retning de drømmer om. Det skaber sammenhængende, autentiske og handlekraftige virksomer. Pernille er desuden forfatter til bøgerne: Fra Pionervirksomhed til netværksorganisation og Kender du dine medarbejdere?

1 thought on “Derfor skal du lave et vision board

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.